2012-11-13

v 43

Tisdag kväll på Hovet inleddes av ett besök på Hyllan där Agneta Sjödin och Daniel Rudslätt var värdar för en Tjejkväll på Hovet i samarbete med Måla Rosa till förmån för Rosa Bandet-insamlingen. Sen var det dags för match mellan AIK-HV 71. Matchen slutade 4-5 och blev inledningen på en lite sämre period för AIK i Elitserien. I matchen mot HV gjorde AIK ingen dålig match men lät HV dra ifrån i målprotokollet och mot slutet räckte inte orken för att komma ikapp.

Onsdagen var tudelad. Först ett besök på Stockholms Centralstation där FN-förbunden firade "FN:s födelsedag" Bland alla de som deltog var delar av Tyresö FF:s damlag som är engagerade i UN Women. En annan som talade på Centralen var biståndsminister Gunilla Carlsson som stannade kvar och hade flera samtal med olika besökare.



Senare på dagen åkte jag till Kista Träff på inbjudan av Christina Höj Larsen. Det visade sig vara ett ganska vanligt möte för Kistas V-förening. Christina Höj Larssen var inbjuden att tala om den svenska flyktingpolitiken. Nog så intressant och ett trevligt möte med ett tiotal närvarande.






Fredag kväll var det semifinaler i S:t Erikscupens Riksfinaler för 15-åringarna. Kärra KIF förlorade mot Bollstanäs med 0-2 på flicksidan och AIK P 15 slog Lärje/Angereds IF med 4-1. Kallt var det och mörkt blev det. Tyckte nästan lite synd om spelarna - match under "månens blanka sken" och lite hjälp av Skytteholms nya belysning.














Lördag var det finaler i S:t Erikscupens Riksfinaler. Till slut stod AIK:s femtonåringar som segrare efter vinst mot Landskrona Bois med 2-1. På flicksidan var det ännu jämnare och på mplskillnad kunde till slut LB 07 ta emot pokalen. Det räckte med det oavgjorda  resultatet (2-2) mot Bollstanäs för att segern skulle gå till Limham/Bunkeflo.












Senare på lördag var det dags för AIK:s damer att spela sista hemmamatchen på Skytteholm för säsongen. För motståndet stod Linköpings FC med en del gamla AIK-bekanta i laget. Resultatet 1-3 betydde att det är helt klart att AIK nästa säsong spelar i den nya Elitettan. Resultatet innebar också en hel del ledsna spelare.




Söndag var också full av sport. Först matchen AIK-Syrianska på Råsunda. Under natten var det minusgrader och planskötarna på Råsunda hade därför kört in tonvis med sand på gräsmattan och spelet blev därefter. Resultatet 1-1 betyder ju oclså att AIK:s chanser till det allsvenska guldet blir alltmer avlägset.




Efter Råsunda var det dags att bege sig till Hovet och match mellan AIK och Frölunda. Efter två perioder var det lika (3-3) och hoppet om poäng eller kanske till och med en seger hade tänts. Men sista perioden pekade på en hel del brister i AIK. 0-3 i avslutningsperioden är inte godkänt.

v 44

Lite märklig inledning på veckan. Provtahning på KS inför nästa veckas läkarbesök. Antog att provtagningen, åtminstone, var öppet till 16.00 - men icke - 07.15-15.30 (jag var där 15.45). Nåja, ingen fara. Provtagning tisdag fm istället. Sen bokad plåtning i Solnahallen för AIK Friidrott kl. 16.30. Inte en människa i friidrottshallen - vid 17-tiden kommer tränaren Anders och konstaterar att det kommer nog inga barn. Verkar bli lite knepigt för den nystartade sektionen - men ett kul intiativ.
Onsdag var det releasekonsert för Pierre Ström och Emeli Jeremias CD "Ulla Winblad" på Folkkulturcentrum i Hjorthagen. Rätt mycket folk och en härlig konsert med delar från CD:n. Var riktigt kul att redigera bilderna med CD:n i datorn. Hann lyssna igenom den tre gånger (den sista bara för att njuta)
 Torsdag var hockeydag med AIK-Skellefteå på Hovet. Ingen rolig kväll för AIK - de sk "kopiorna" vann med klara 5-0. Det var sista hemmamatchen före landskampsuppehållet så nu blir det ingen hockey live på ett par veckor.






Fredag blev ledigt, hann med ett besök hos frisören, innan lördagen besök på Bosön och Madelene Göras träningsläger för ungdomar. De hade träning både för målvakter och utespelare med Maddes företag Goeras Education. Av det jag sett själv och det som går att läsa sig till har de lyckas bra med att få till ett koncept för fotbollsträning för ungdomar. Madelene har behållit sitt engagemang för fotboll och lagt till en passion för att överföra sina och medarbetarnas erfarenheter till unga fotbollsintresserade. Bara att önska dem lycka till.






Söndag var det dags för den sista allsvenska matchen på Råsunda. Dagen till ära var en massa gamla AIK-spelare inbjudna till en lucnh på Umbro-corner innan matchen och sedan inmarsch på Råsunda innan matchen. Många trevliga återseenden.
Själva matchen blev också en trevlig tillställning som slutade i en seger med 2-0. Kostnaderna i form av böter för pyrotekniken i paus verkade ingen ta särskilt hårt på. Så andra halvlek fick börja i en riktig Lützendimma men även denna verkade AIK behärska bäst. Fin avslutning på det allsvenska äventyret på Nationalarenan.

2012-11-12

Vecka 45

En kul vecka med lite blandat. Började med ett besök på Radiumhemmet och för tredje gången sen operationen visade alla prover OK Tog sen lite ledigt på tisdagen med lite sortering av både papper och bilder. Sen på onsdag blev det ett återbesök på Folkkulturcentrum i Hjorthagen och YTF:s Visor i Höstglöd. Lika bra som tidigare. Denna kväll var Ulf Johan Tempelman värd och han hade bjudit in Erik Åberg, Monica Söderberg och Anna Eriksson. Alla fyra var, som väntat, härliga att höra igen.

Torsdagen var stor fotbollsdag. AIK mot PSV Eindhoven i Europa Leauge. Många hade nog dömt ut AIK på förhand och de 12.360 gjorde det möjligt för AIK att visa sig som ett lag som kan stå upp mot de bästa lagen. Mohamed Banguras snygga mål tidigt i matchen visade sig bli matchens enda. Här Celso Borges mot Jetro Willems (som Bangura lurade vid målet)



Lördag blev det ett besök på nya Friends Arena tillsammans med sonen. Jag blev positivt överraskad av arenan. Det kommer säkert att bli en upplevelse att se och plåta fotboll där. Det blir spännande att se hur arenan fungerar med taket borta och solen skinande. Själva arenan kändes på något sätt som Hovet med möjlighet att gå runt hela arenan. Hur det kommer att fungera under matcherna blir en annan sak. Denna visningsdag var det bara en av kioskerna öppen men menyn verkar både torftig och ganska dyr. Det kommer säkert att tillkomma en hel del näringsställen, både i och omkring arenan, när det hela drar igång. Området runt Friends ser dock ut att bli en arbetsplats under lång tid. Nästan synd att just arenan blev färdig bland det första och området runt om, inklusive transporter, ser ut att dröja något år.
Söndagen utflykt gick till ABF-huset på Sveavägen där Förbundet Humanisterna hållit till under helgen för en Höstkonferens. På söndageftermiddagen var det dags för utdelandet av årets Hedeniuspris. Denna gång hade Humanisternas styrelse utsett jämställdhetsminister Nyamko Sabuni till mottagare av priset. Motiveringen innehöll bl a: “för sitt outtröttliga arbete för att barn och ungdomar oavsett ursprung eller religion ska ha tillgång till samma mänskliga rättigheter”. och hennes arbete “i kampen mot hedersvåld och tvångsäktenskap”. Enligt min mening ett mycket bra val, jag tror ingen tvivlar på Sabunis ärliga övertygelse i det arbete hon gör för utsatta ungdomar, flickor och pojkar.

2012-11-02

Nystart för bloggen

Jag hade nästan glömt bort den här bloggen, eller rättare trodde den försvann tillsammans med min hemsida, men nu provar jag om den fungerar. Och det gör jag med lite funderingar kring hockeyn och en del bilder jag tar där. Visst är det kul att få snygga, häftiga, matchbilder. Mål och tacklingar gör sig ju bra på bild. Men ofta försöker jag hitta lite andra detaljer i och omkring matcherna. Sen är det en helt annan sak att få andra att ev uppskatta dessa bilder. Ta som exempel matchen AIK-Luleå och en bild på Anton Hedman i Luleå. Bland alla matchbilder kommer den kanske bort och jag kan möjligen ta fram den om just han skulle utmärka sig på något sätt. Nu finns den bara i arkivet under hans namn.
Eller Leif Boork, som skulle kommentera matchen AIK-HV 71 och stod och "försnackade" med Lasse Granqvist. Vad han sa eller vad han ville visa med sin mimik vet jag inte men jag tyckte det var en kul bild. Just detta att plåta människorna i samband med matcherna är något jag mer och mer försöker hinna med. Christoffer Persson i Frölunda gjorde inte något speciellt under matchen, vad jag såg iaf, men han var en intresserad hockeyspelare i båset.
En bild som jag också skulle vilja använda på något sätt är från matchen AIK-Skellefteå. Det var en situation där Skellefteå ansåg att sig vara utsatt för ett feldomslut. (Det händer ju massor av gånger varje match så det är inte särskilt märkligt) Men tänk om man kunde påvisa att domaren och Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson har något ihop - De kanske har spelat på matchen ihop eller kanske bara bestämmer träff efter matchen ....Vad vet jag men bilder kan ju ljuga - med rätt bildtext.

Några andra minnesbilder från senaste hockey-tiden är ett par möten med Agneta Sjödin, bl a i samband med Tjejkvällen till förmån för Röda Bandet-insamlingen och ett annat var att Fredrik Carlsson (som jag plåtade redan vid debutmatchen mot Huddinge 2006) fick göra sitt första Elitseriemål, mot Frölunda, efter över 200 matcher i AIK. Riktigt kul !