2009-06-20

En AIK-vecka

Det blir ju rätt mycket AIK för min del - så även veckan mellan den 10-17 juni.

10 juni
Först en match i Sv. Cupen mot Hammarby på Kanalplan. En ovanligt tråkig match - sett med AIK-ögon. Ingen i AIK såg ut att vilja vara där och Hammarby kunde vinna lätt med 3-0.
Det var därför jag använde en bild på duvan som utan att bli störd särskilt ofta kunde promenera på Hammarbys kortlinje.






11 juni
Ovanligt roligt att se så många fotbollsspelare från AIK: seniorlag samlade på en gång. Det är inte ofta ett "reklamjippo" får besökt av ett så stort uppbåd av både dam och herr-spelare.
Det viktiga i sådana sammanhang är kontakten med publiken - den publik som i vanliga fall finns på läktaren eller som kan tänkas komma dit. Extra viktigt då att spelare känner att det är viktigt och tar sig tid att ge ett positiv intryck till nya supportrar. Jos Hooiveld är ett utmärkt exempel på detta.



13 juni
Ännu ett exempel på hur kontakten med publik - supportrar - kan bedrivas. AIK-fotboll och Gnagisklubben hade bjudit in till Familjedag på Karlberg. Ett tillfälle för barn och vuxna att komma spelarna lite närmare. Alla spelarna tog sig tid att skriva autografer - även om tanken var att detta skulle ske efter att spelarna fått duscha och byta om. Bilden för familjealbumet tillsammans med idolen kan ju tas fram när helst man önskar så det blir alltmer lika viktig som autografen var tidigare.











13 juni
Efter familjedagen på Karlberg var det dags för toppmöte i Damallsvenskan på Skytteholm mellan AIK och Kopparberg/Göteborg. Tyvärr ökade regnet under dagen så matchen blev en blöt historia. Redan efter några minuter skedde det som tidningarna uppmärksamma störst, en liten skata tog sig in på planen och kunde inte ta sig därfrån för egen maskin utan fick hjälp av en rådig åskådare.
Det såg länge ut att bli en välbehövlig poäng för AIK men med några minuter kvar av matchen klev domaren Eva Ödlund på allvar in i handlingen och gjorde ett flertal misstag på kort tid.
Vid en utspark från Maja Åström tog bollen på en Göteborgsspelare och därifrån till en offsidestående Sara Lindén som förpassade bollen i mål. Eva Ödlund var inte säker på hur situationen sett ut och sprang ut till assisterande domaren för att konferera. Efter ett par minuters dividerande blev resultatet att det dömdes mål. Efteråt kom flera motsägande uppgifter hur domaren/assisterande uppfattat situationen EÖ: " Jag såg inte händelsen" Ass: "Bollen tog på en AIK:are" EÖ: " Bollen tog oavsiktligt (?) på göteborgsspelaren"
Fortfarande pågår sökandet efter den regel som upphäver offside om en spelare "oavsiktgtligt" spelar fram bollen. Sk "blindpass" har väl funnits i alla tider? Eva Ödlund missade sedan tiden, med det långa avbrottet innan det dömdes mål, tillsammans med den tid som ska läggas till för byten uppgick säkert till minst 4 minuter men Eva Ödlund gav AIK bara lite drygt 2 minuter att försöka kvittera. Tråkigt !

17 juni
Denna vecka med AIK avslutades uppe i Norrtälje där både AIK:s Veteraner och A-laget hade match- Med en restid på drygt 3, 5 timme och matchstart 18.00 resp 19.00 fanns det bara tid för mig att följa Veteranmatchen. Kul för både publik och spelare att det gick att få ihop ett riktigt slagkraftigt gäng gamla AIK:are med förre justitieministern Thomas Bodström som - för de flesta - största namn. Fotbollsmässigt är nog ändå Johan Mjällby det största namnet och när han fick skottläge i början av matchen hade nog ingen - inte ens Norrteljespelarna - gjort annat än jublat om det även blivit mål. Nu lyckades målvakten få upp händerna till skydd för ansiktet och därmed även träffas av bollen. Men en kul bild blev det ialla fall.

2009-06-09

Det finns annat än bara fotboll

Jag har fått några frågor ang att det inte kommit upp så många album på hemsidan som jag tidigare brukat producera. Ibland kan det bero på att det inte finns så mycket intressant att plåta och göra ett helt album om. Ibland är det dagsaktuella händelser som inte heller motiverar ett eget album, men bilderna finns ju kvar i mina arkiv.
Dessutom är en del dagar fulla av plåtningar som inte kommer upp därför att de är beställda jobb som publiceras på annat håll.
Exempelvis Victoria Svensson i DIF, tillsammans med de två finskorna Linda Sällström och Anna-Kaisa Rantanen. De kommer, förmodligen i Magasin Marta under sommaren.







Samma sak gäller AIK:s tre finska landslagsspelare, Anne Mäkinen, Laura Österberg Kalmari och Annica Sjölund.


Annica Sjölund verkar vara intressant även för andra fotografer, på Skytteholm
blev hon plåtad för en bilaga i DN som kommer den 17 juni.




Sen kan det vara en plåtning vid Slottet på Nationaldagen, såna bilder är nog bara intressanta för veckopressen.












En lagfotografring av ett nytt handbollslag i AIK - F 97 - kommer säkert upp på aik.se













Under senvåren har jag även haft personliga orsaker att prioitera lite annorlunda då min mor avled med efterföljande begravning.
Men nu ser jag fram mot en sommar fylld av roliga plåtningar - och det spelar ingen som helst roll om det är fotboll eller något annat.

2009-03-18

Arbetsmiljö - inget problem


Ibland kan man höra talas om problem med arbetsmiljön. Just nu kan jag själv inte klaga, några dagar i Spanien med AIK:s damlag gör att resten av vintern/förvåren känns uthärdlig.
Ett bra hotell, Albir Garden (ovan), en bit utanför Benidorm, sol och två träningspass med fotbollsdamerna och bara lite ivägskickande av bilder är inte en allt för betungande arbetsbörda.
Det enda som stör är att det tar slut allt för snabbt, redan imorgon, torsdag, är det dags att åka hem. Sedan väntar bandyfinal i Uppsala på lördag och upptaktsmöte för damfotbollen på Operakällaren på måndagen.

2009-03-07

Några nya möten i mars

Under veckan som gått blev det möten med några nya människor. Till att börja med tog jag några bilder av den "gamla" fotbollsstjärnan Tina Nordlund som nu har sadlat om och jobbar som Yogainstruktör. Ett intressant möte då Tina genom sina egna erfarenheter har stora möjligheter att hjälpa andra att hitta de verktyg som man kan behöva både inom idrotten och i " det vanliga" livet utanför.
Hennes berättelse kommer i nästa nummer av Fotbollsmagasinet Marta.




Dagen efter var det träningsmatch för ett kombinerat AIK/Väsby-lag mot Enköpings SK på det mörka Skytteholm. Att ta spelbilder under dessa mörka kvällar är nästan omöjligt och jag hade redan bestämt att inte ens försöka. Men då AIK hade några nya spelare i laget blev det några bilder på dessa. Efter Tomi Maanojas olyckliga skada i mathen mot Assyriska hade AIK snabbt hittat en ny andremålvakt, bakom Daniel Örlund, i grannklubben Vasalund. Milos Petkovic som tillsammans med målvaktstränaren Lee Baxter bildade målvaktspar i matchen. Roligt för Milos att få hålla nollan i premiären och dessutom göra ett par kvalificerade räddningar när AIK vann med 3-0.

Den andre nye på planen var Toni Koskela som tränar med AIK under veckan och nu fick chansen att visa upp sig i en match. Toni, som spelat för Molde i två säsonger, har inte spelat en match på nästan 5 månader och jag tror att han ska bedömas lite efter det. Av det jag såg, en halvlek, gjorde han inte bort sig, men det är upp till ledarstaben att värdera hans styrkor mot de befintliga. Men det var kanske inte det som tränastaben fr v Andreas Alm, Chrsietr Swärd, Mikael Stahre och Lee Baxter funderade över vid pausvilan.
Under pausvilan presenterades också AIK:s nye juniortränare Jeppe Mauritzson på innerplan och han har ett tungt arv att förvalta då det under lång tid varit närmst självklart med AIK:s Juniorer i spelet om JSM. Under de nya tider som råder är det också ett mer uttalat mål att slussa unga talanger vidare från juniorleden via Väsby och till AIK . Så Jeppe behöver all lycka till som publiken bjöd på.

2009-02-01

En "mötesvecka" i januari

Det blev inte så mycket idrott under den här veckan i januari. Istället hade jag möjlighet att närvara vid tre olika möten för tre olika ämnen.
Först var det manifestationen på Sergels Torg till minne av Fadime Sahindal, som hedersmördades av sin egen far för 7 år sedan. Det var ovanligt lite folk som hade samlats detta år men det kan bero både på vädret och att en del, som normalt hade varit med, hade andra åtaganden just denna dag.
Som alltid fanns dock Sara Mohammad och Inger Stark med.


Birgitta Ohlsson fanns också på plats, som alltid med ett klart och enkelt budskap när det gäller flickor, kvinnor och även pojkars rätt att själva välja vilket liv, och med vem, man vill leva.




En ny bekantskap denna gång var Nilla Nielsen som stod för det musikaliska inslagen under manifestationen







Nästa möte var en paneldebatt i Tumba om Gazafrågan. Det var Alby Turkiska Ungdomsförening som arrangerat det hela och inbjudna panelmedlemmar var Adam Cwejman (LUF), Niklas Wykman (MUF), Mehmet Kaplan (MP) och Maria Ferm (Grön Ungdom).
Maria Ferm och Niklas Wykman Ta bort formatering från markeringhar ju stött på varandra tidigare och trots att deras ståndpunkter står långt ifrån varandra i de flesta ämnen kunde de i alla fall ungås både före och efter mötet.


Lite sent, efter en resa med tidsomställning (som förklaring), kom även MP:s Mehmet Kaplan till mötet. Som, så ofta vid den här typen av möten, där tanken är att åhörarna ska få en möjlighet att ställa frågor/debattera med de inbjudna blev det på slutet tidsbrist vilket en del mötesdeltagare hade vissa synpunkter på. Till del beror ju det ofta på att publiken inte är vana att ställa korta frågor utan en del vill hellre lägga fram sina egna synpunkter, och gärna så utförligt som möjligt.



Med två deltagare från samma parti blev Maria Ferm, efter Mehmet Kaplans ankomst, möjligen något hämmad men klarade sig ändå väldigt bra i de, som alltid i denna fråga, svåra avvägande som de humanitära insatserna visavi de säkerhetspolitiska aspekterna utgör.


Det tredje mötet under en vecka var Fotbollsalliansens. De hade bjudit in till ett heldagsseminarium om Fotbollshuliganismen.
Maria Edholm Chami, projektledare för Huliganpäron, höll i allt praktiskt och svarade även på allt som rörde Huliganpäron. Först bland de inbjudna talarna var Nikolaus Koutakis från Örebro Univesitet som talade om en modell (ÖPP) som används för att hjälpa förldrar när det gäller droger och alkohol. Frågan var hur denna metod kunde överföras till problematiken kring fotbollsvåldet.
Nästa talare var Anna-Lena Lodenius Wikström, känd journalist och författare när det gäller de grupper i samhället som i många fall söker sig till det våld som omger vissa delar av fotbollen. Tyvärr hade jag inte tid att stanna och lyssna på Anna-Lena den här gången men av vad jag hört och läst tidigare är jag säker på att deltagarna även denna gång blev nöjda med hennes föreläsning.

2009-01-01

Underhållning/musik 2008

För att vila ifrån fotbollen - och andra idrotter - söker jag ibland medvetet efter annat att fotografera. En del händelser har jag sedan länge ett eget engagemang i och andra ser jag som lämpliga för mig själv och även andra. Vissa artister och andra personer som kanske inte alltid är de mest populära - de förekommer ju på så många andra ställen - träffar jag på i många olika sammanhang. Alla människor har ju något att berätta, om sig själva eller sitt engagemang och det kan ju då vara lämpligt att även visa hur personen ser ut.

Januari

Vid hedrandet av 6-årsminnet av hedersmordet på Fadime Sahindal framförde Jan Hammarlund sången "Flickan från Bergen" Denna dag kommer alltid en del nya ansikten som ansluter sig till fördömandet av våld i hederns namn. I år var det folkhälsominister Maria Larsson som gästade Sergels Torg.


Ibland blir det inte vad man väntar sig. Då jag åkte för att ta lite bilder på årets Idol-deltagare Marie Picasso fick jag istället träffa 2006 års Idolvinnare Markus Fagervall som hade fått hoppa in pga något förhinder. Även Markus skulle återkomma under året - som vinnare av Stjärnor på Is.



Mars



Efter Melodifestivalen brukar det alltid dyka upp artister, som vunnit eller bara deltagit, på de mest skilda platser för att dra nytta av det intresse för populärmusiken som festivalen för med sig. I år valde jag Stinsen i Sollentuna och där pågick samtidigt finalen i Schlagerstjärnan där en artist som skulle återkomma under året - Alice Svensson - finaldeltagare i Idol. Även här blev den en andraplats för
Alice, den här gången slagen av Nadja Juslin th.



Bland de mer etablerade artisterna fanns Sibel Redzep och Sanna Nielsen.





April

En artist som verkar jobba mer än många andra är Pernilla Wahlgren. Under flera år har jag stött på henne i de mest skilda sammanhang, från affärsinvigningar till jubileér och nu hos K-Rauta i Kungsträdgården. Mitt under sin turné med Sound of Music hade hon satt sig på tåget från Västerås för att framföra ett par sånger. Undrar om det är pengar eller svårt att säga nej som gör att hon utsätter sig för den stressen ?







Juni


Vid minneshögtiden på Sergels Torg för att hedra Pela Atroshi, som mördades för 9 år sedan, framträdde Jan Hammarlund med egna sånger som alla hade som gemensamt tema Heder och Samvete.

En annan musiker som jag stött på genom åren är Maria Lindström som i olika sammanhang framträtt i olika skepnader. Först såg jag henne med Lill-Britt Siv, sen på Södra Sko och nu träffade jag på henne ensam på Kungsträdgårdens scen.






Augusti


Årets Pridefestival drabbades av dåligt väder just den dagen när paraden genom Stockholm gick. Trots det kunde arrangörerna räkna in ett nytt publikrekord och som tidigare var det en massiv demonstration för friheten för alla att visa stolthet över sin läggning. De politiska partierna var väl representerade och vädret gjorde inte att glädjen bland de deltagande minskade.







En alltid återkommande händelse är Surströmmingspremiären på Tennstopet där Surströmmingsorkestern tar emot gäster under hela dagen. I år hade vädergudarna verkligen visat sitt missnöje över evenemanget och lät störtskur efter störskur vräka ner över de gäster som fått sin placering utomhus. Framåt kvällen när de mer prominenta gästerna anlände hade dock vädret förbättrats något och Bert Åke Varg och Claes Vogel kunde någorlunda torra göra entré.

Inne på Tennstopet hade Leif Silbersky övertagit Henning Sjöströms plats som representant för juridiken.

Peter Dahl och hustrun Tina Dahl Hamrin fick stå för kulturen.
















September


En föreställning som verkligen engagerade var Ulf Stenberg, tillsammans med dansaren Emil Rosén, som framförde Top Boy - En hulliganmonolog - som jag såg två gånger. För en idrottsälskare har det allt grövre hulliganvåldet som allt mer överskuggat vissa idrottsevenemang, antingen direkt eller i samband med matcher, tagit sig allt mer bisarra uttryck. Föreställningen ger inga svar men ändå en inblick i de bakomliggande orsaker till vissa ungdomars dragning till grupper som har våldet på sin dagordning. Den visas i samarbete med Fryshuset och har i sin förlängning skapat internetsiten Huliganpäron, dit föräldrar och andra kan vända sig med frågor kring det för många obegripliga våldet kring idrotten.

Ett stort artistuppbåd hade samlats i Kungsträdgården under parollen Music Against Drugs där det förutom en hel del information även bjöds på mycket musik. Fred Johansson och Gunilla Backman, Färöarnas Enni Brandur och Sanna Nielsen.




Oktober

I samband med Rosa Bandets ljusmanifestation i Kungsträdgården framförde Stefan Jämtbäck ett par egna sånger. Det var för mig en ny bekantskap och det visade sig att Stefan inte hade gjort så mycket väsen av sig som artist men arbetat en del som låtskrivare och producent - bl a åt CajsaStina Åkerström.










Radions P 4 hade arrangerat en heldag för Världens Barn, också det i Kungsträdgården där Ulf Elfving hade bjudit in gäster som Mark Levengood och Andreas Johnson, men även lite mer udda gäster som Rabi Shaban och förre utrikesministern och ordf. i FN Generalförsamling Jan Eliasson.











December

I slutet av året var det åter dags för en tradition att komma till heders. Kröning av Sveriges Lucia på Skansen och presentation i Kungsträdgården. Årets Lucia - 23 åriga Emma Johansson från Örkelljunga - uppmärksammades knappast alls av de stora rikstidningarna. Årets uttagningar var kopplade till olika organisationer och det var verksamheterna som uppmärksammades mer än kandidaterna själva, kanske var det det som gjorde det mindre intressant för de stora tidningarna att uppmärksamma evenemanget - det fanns ju inga skandaler att skriva om. Emma Johansson representerade Röda Korset. I Kungsträdgården lästes dikt av Elin Klinga och julsånger av en barnkör.